Portfölj

onsdag 6 maj 2020

Invånarna i en bikupa


Nu när våren är kommen så tittar populationen av bin ut och börjar sitt letande efter ny honung, nektar och pollen. Det är dessa delar som jag som biodlare kommer att ta hand om och sälja till de som vill ha i min närhet.
Vilka är det då som befolkar en bikupa och vad har de egentligen för uppgifter?
Först och främst har vi en drottning, hon är större än alla andra bin. Hon är 18-25 mm lång och det är hon som med hjälp av sina feromoner styr bikupan och dess invånare. En drottning kan lägga upp till 3000 ägg per dygn och detta sker under vad som i en bikupa räknas som sommarmånaderna april/maj till augusti/september. Drottningens enda uppgift är att när hon kläcks lämna kupan för att para sig med drönare och därefter återvända till mörkret i kupan och stanna där tills sin död. En drottning lever cirka 5 år.
Till sin hjälp har drottningen arbetsbin, som alla är honor. De ser till att hon har mat och är ren. Övriga uppgifter som arbetsbina har är att städa, mata larver, vakta, hålla temperaturen och självklart att dra in nektar och pollen. Ett arbetsbi drar hem cirka en tesked honung under sin livstid. De är cirka 10 mm stora och lever i cirka 30 dagar. Det är de som sticks och som man ska akta sig för om man är allergisk.
Till slut har vi drönarna som kommer ur obefruktade ägg. Det är de enda hanarna som finns i kupan. De är något mindre än drottningen men större än arbetsbina, cirka 15 mm långa. Drönare har en uppgift och det är att para sig med en drottning. De kan inte göra någonting annat. De har ingen gadd så att de kan hjälpa till att försvara sig eller samhället. De har inte heller förmågan att samla nektar och pollen, de kan inte hjälpa till att städa och de kan inte mata larverna. Deras liv går ut på att bli matade av arbetsbina och vänta på att få para sig. När parningen skett kommer drönarna att dö. På hösten förekommer den så kallade drönarslakten då arbetsbina rensar ut alla drönare och dödar dem. Detta för att maten ska räcka till de bin som gör en insats för samhällets överlevnad. Samhället vill inte ha några snyltare.
Om jag som biodlare inte skulle lägga mig i, skulle bikupan i princip kunna överleva på egen hand. Det är en så kallad superorganism. Den har någon som ser till att kupan fortsätter leva i form av att drottningen lägger nya ägg, den har invånare som ser till att klimatet i kupan är det rätta och att det finns mat och att den har invånare som kan befrukta drottningen så att det blir fler bin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar