Portfölj

torsdag 23 april 2020

En avvägning


I ett bisamhälle händer det ibland att bina drabbas av någon form av sjukdom. Vanligast är att de drabbas av ett kvalster som heter Varroa. Man kan se kvalstret som den stora pricken på biet här ovan. Kvalstret äter på larverna som väntar på att bli bin och livnär sig på larvernas fett. Detta kan leda till följdsjukdomar som till exempel förkrympta vingar eller andra former av missbildningar. Eftersom bin flyger sprider de även kvalstren till andra ställen än just i sin egen kupa. Har man otur kan varroa smitta andra insekter som lever i trädgården. Likaväl som man tar hand om en hund, katt eller undulat behöver man ta hand om sina bin. Det är mitt ansvar som biodlare. Jag har som skyldighet att se till att dessa kvalster och andra sjukdomar inte sprider sig till omgivande djurliv.
Det finns olika sätt att behandla varroa och detta kan ske på det mer ekologiska sättet eller det kemiska. Väljer man att behandla ekologiskt kan man bland annat använda myrsyra eller oxalsyra, dessa syror tar död på en stor del av kvalstren. Man brukar behandla samhällena i samband med att man invintrar dem. Väljer man den medicinska vägen finns bland annat ett ämne som heter Apistan. Det säljs i remsor som man låter sitta i samhället i yngelrummet mellan 6 och 8 veckor. Det har god effekt mot kvalstren och man kan behandla ett flertal gånger under året. Man får dock tänka sig för så att man inte får resistenta kvalster.
Att välja behandlingsmetod är väldigt individuellt. Man kan känna att man inte vill hålla på med mediciner och utsätta de små bina för onödiga ämnen. Man kan också känna att man vill kunna göra behandlingar fler gånger. Och ibland måste man använda ett visst sätt för att samhället ska överleva.  En sak som är säker är att man måste behandla, och just varroa kan man behandla på egen hand om man läser på om vad som skall göras och på vilket sätt. Blir man osäker finns det alltid bitillsynsmän som har till uppgift att åka runt och inspektera misstänkt sjuka kupor och som kan hjälpa till med hur man ska göra. Det är viktigt att man är ärlig om att ens bin är sjuka för det finns mycket hjälp att få.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar